pietre pretioase -=cu rosu scris

În anul 1912 a fost lansată de către Asociația Națională a Bijutierilor din SUA o listă a pietrelor prețioase, asociate cu fiecare lună a anului. Această listă a devenit un standard modern, acceptat la nivel mondial.

Ianuarie e prima lună din an, iar celor născuți acum le place să lucreze cu copiii, nu se dau înapoi de la nimic, sunt ambițioși, energici și încăpățânați, iubitori, dar și critici. Le place să îi învețe pe alții ce știu, de aceea pot fi buni profesori. Piatra acestei luni este granatul.
Februarie este luna artiștilor. Cei născuți acum au o înclinație spre frumos. Sunt sociabili și iubesc libertatea. Nu sunt persoane supuse, care să trăiască „sub papuc”. Piatra lor e ametistul.

Martie aduce pe lume persoane veșnic îndrăgostite. Cei născuți acum adoră să fie în centrul atenției, le place ordinea, dar nu prea le place munca. Au înclinație în a deveni piloți, politicieni sau muzicieni. Piatra lor e acvamarinul.
Aprilie e luna în care s-au născut marii dictatori, precum Stalin sau Hitler. Așadar, sunt persoane cărora le place ca oamenii să-i urmeze, vor ca toate lucrurile să fie așezate la locul lor, acolo unde trebuie, și privesc viața ca pe o aventură. Sunt persoane geloase, care nu uită atunci când li s-a făcut un rău. Piatra lunii aprilie e diamantul.
Mai este luna liderilor. De aceea, mulți născuți acum urmează o carieră politică. Le plac călătoriile și sunt buni prieteni cu drumul. Sunt oameni creativi, și îi pot influența ușor pe cei din jur. Smaraldul e piatra lunii mai.
Iunie a adus pe lume cei mai mulți câștigători ai premiului Nobel. Sunt ființe sensibile și încăpățânate, cu un simț al umorului bine dezvoltat. Perle sau piatra lunii aparțin acestei luni.
Iulie e luna în care se nasc marii arhitecți. Cei născuți acum sunt persoane de încredere, care știu să păstreze un secret. Se consideră superiori celorlalți, și le place să muncească, atât fizic, cât și intelectual. Piatra lor e rubinul.
August e luna oamenilor care știu cum să se facă plăcuți. Mulți președinți s-au născut în această lună, dar august a adus și ingineri foarte buni. Piatra lunii august e peridotul.
Septembrie e luna în care se nasc persoanele ordonate, calde și sensibile, oferind sprijin celor din jur. Se uită la cele mai mici detalii și întorc problema pe toate părțile, când trebuie să rezolve ceva. Pot fi buni sportivi sau fizicieni. Piatra lor e safirul.
Octombrie a adus pe lumeni persoane sincere, care spun pe față ce gândesc, fără ocolișuri. Sunt prietenoși, sunt ași în arta comunicării și știu cum să socialzeze. Opalul și turmalina sunt pietrele lunii octombrie.
În 
noiembrie se nasc oamenii cu viziune și multe genii s-au născut în această lună. Le place atmosfera caldă de acasă, le plac provocările și duc la bun sfârșit ce au început. Piatra lor e topazul galben sau citrinul.
Decembrie aduce pe lume persoane impulsive, care se enervează ușor, dar la fel și iartă. Le place să se simtă „buricul pământului” și să fie lăudați. Sunt prieteni loiali și sunt generoși. Piatra lor e turcoazul sau topazul albastru.